CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Presedintele Basescu a vizitat R.Macedonia si comunitatea de AROMANI DE ACOLO.


Preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat în cursul zilei de joi, 27 mai a.c., o vizită oficială în Republica Macedonia.

Programul a inclus şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti – 
Aromânii (numiţi de istoriografia românească macedoromâni(popular: machedoni, machidoni),
exonim: vlahi, în dialectul aromân ei îşi spun armâni sau rămăni, albanezii îi numesc uneori remeri) reprezintă ramura sudică a poporului român, populaţie autohtonă în nordul şi centrul Greciei, MacedoniaAlbania şi Bulgaria.

 Numărul lor este estimat la aproximativ un milion si jumatate de persoane, iar de-a lungul timpului au fost supusi unui agresiv proces de asimilare şi deznationalizare, procese ce continua şi astăzi.
 

 
Aromanii si meglenoromanii din Republica Macedonia, au fost asigurati de  şeful statului român de sprijinul constant al autorităţilor române pentru eforturile lor de conservare şi promovare a identităţii lor culturale şi spirituale.

Reamintim ca Aromanii si meglenoromanii din R.Macedonia vorbesc  aromana si meglenoromana, doua din cele patru  dialecte ale limbii romane,celelalte doua fiind istroromana si dacoromana .

Zeci de romani din Macedonia beneficiaza anual de burse acordate Romania.

In Macedonia traiesc aproximativ 150.000 de romani .

In Macedonia exista inca cladiri cum ar fi cea a fostei scoli romanesti din Bitola, care au fost construite de statul roman in colaborarea cu comunitatea romaneasca locala si care nu au inca o situatie clara din punct de vedere juridic. In Macedonia actuala ca si in Grecia au existat peste 100 de scoli si licee romanesti care au fost inchise printr-o intelegere impotriva intereselor romanesti,  intre liderul comunist Ana Pauker si autoritatile din Grecia. Pana in prezent statul roman dintr-o slabiciune institutionala explicabila prin calitatea deplorabila a politicienilor, nu a adoptat o pozitie hotarata de redeschidere a acestor scoli in care se preda atat limba romana literara cat si dialectul aroman.

În cadrul vizitei, preşedintele României s-a întâlnit cu omologul său, Gjorge Ivanov, prilej cu care au fost abordate teme precum perspectiva europeană şi euroatlantică a Republicii Macedonia, stadiul relaţiilor bilaterale şi situaţia comunităţii româneşti din această ţară.

Cititi articolul integral aici:

http://www.rgnpress.ro/content/view/43542/1/

Publicitate

29/05/2010 - Posted by | AROMANII DIN BALCANI, POLITICA | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: