Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
BINE ATI VENIT !
Eu, iubite cetitoriule, nicăirea n-am aflatŭ nici un istoric, nici latin, nici leah, nici ungur, şi viiaţa mea, Dumnezeu ştie, cu ce dragoste pururea la istorii, iată şi pănă la această vârstă, acum şi slăbită. De acéste basne să dea seama ei şi de această ocară. Nici ieste şagă a scrie ocară vécinică unui neam, că scrisoarea ieste un lucru vécinicŭ. Cândŭ ocărăsc într-o zi pre cineva, ieste greu a răbda, dară în véci? Eu voi da seama de ale méle, câte scriu. Făcutu-ţ-am izvod dintăiaşi dată de mari şi vestiţi istorici mărturii, a cărora trăiescŭ şi acum scrisorile în lume şi vor trăi în véci. Şi aşa am nevoit, să nu-mi fie grijă, de-ar cădea această carte ori pre a cui mână şi din streini, carii de-amăruntul cearcă zmintélile istoricilor. Pre dânşii am urmat, care vezi în izvod, ei pavăţa, ei suntŭ povaţa mea, ei răspundŭ şi pizmaşilor neamului acestor ţări şi zavistnicilor. Putérnicul Dumnezeu, cinstite, iubite cetitoriule, să-ţi dăruiască după acéste cumplite vremi anilor noştri, cânduva şi mai slobode veacuri, întru care, pe lângă alte trebi, să aibi vréme şi cu cetitul cărţilor a face iscusită zăbavă, că nu ieste alta şi mai frumoasă şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă decâtŭ cetitul cărţilor. Cu cetitul cărţilor cunoaştem pe ziditoriul nostru, Dumnezeu, cu cetitul laudă îi facem pentru toate ale lui cătră noi bunătăţi, cu cetitul pentru greşalele noastre milostiv îl aflăm. Din Scriptură înţelégem minunate şi vécinice fapte puterii lui, facem fericită viiaţa, agonisim nemuritoriŭ nume. Sângur Mântuitorul nostru, domnul şi Dumnezeu Hristos, ne învaţă, zicândŭ: Čńďèňŕèňĺ ďèńŕíiŕ, adecă: Cercaţi scripturile. Scriptura departe lucruri de ochii noştri ne învaţă, cu acéle trecute vrémi să pricépem céle viitoare. Citéşte cu sănătate această a noastră cu dragoste osteneală.
- De toate fericii şi daruri de la Dumnezeu voitoriŭ
- Miron Costin, care am fost logofăt mare în Moldova
Categorii
- ANALIZE (633)
- ANTIROMÂNISM (3)
- CONTRAPROPAGANDĂ (6)
- CREDINTA (253)
- CULTURA (28)
- DIVERSE (953)
- DIVERTSMENT (1.608)
- UMOR (186)
- ȘTIINȚA (60)
- FORUM (25)
- Fără categorie (13)
- ISTORIE (1.447)
- ISTORIE ROMÂNEASCĂ (4.752)
- ANTICHITATE (13)
- EVUL MEDIU (15)
- ROMANIA MODERNA (20)
- LUMEA ROMANEASCA (4.605)
- ARTA (33)
- CREDINTA (295)
- LITERATURA (56)
- MARI ROMANI (195)
- MUZICA (664)
- POLITICA (1.391)
- PRESA INTERNATIONALA (1.104)
- PRESA ROMÂNEASCĂ (885)
- LECTURI NECESARE (143)
- ROMÂNII DESPRE ROMÂNI (78)
- PROPAGANDA ANTIROMÂNEASCĂ (6)
- Propagandă rusă (8)
- ROMANII DIN JURUL ROMANIEI (651)
- AROMANII DIN BALCANI (78)
- BASARABIA SI BUCOVINA (449)
- ROMANII DIN LUMEA INTREAGA (10)
- VIDEO (4)
- YOUTUBE (3)
-
Articole recente
- ZIUA DE 3 FEBRUARIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR
- TEMERI ÎN SUA după semnalele care avertizează asupra interesului Chinei comuniste pentru resursele alimentare ale americanilor, ceea ce reprezintă o problemă majoră de securitate națională
- LEGĂTURA DINTRE SCHIMBĂRILE INTERVENITE PE CONTINENTUL EUROPEAN DUPĂ PRĂBUȘIREA URSS ȘI RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN
- ZIUA DE 2 FEBRUARIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR
- ÎN FAȚA amenințărilor militare, informaționale și politice rusești, Republica Moldova ia măsuri de consolidare a securității sale și mizează pe sprijinul Occidentului
Count Flag
Blogroll
- Art Emis
- Basarabia Literara
- Cristian Negrea blog
- etelecom.ro-magazin
- Foaie nationala
- Gandeste
- George Damian
- Hotnews MD
- Istoria militara
- Istoria.md
- Istorii regasite
- Jurnal MD
- Justitiarul
- napoca news
- neoplaza.ro
- Publika.md
- Radio Chisinau
- Rgn press-Romanian Global News
- Secretele istoriei
- Timpul MD
- Tiparituri romanesti
- Unimedia md
- Universul cunoasterii
- Ziaristi Online
- Ziarul de Garda md
Arhive
Meta
Urmareste facebook
Rusia ar vrea in Uniunea Europeana !
Autoritatile comunitare de la Bruxelles si de la Moscova ar putea stabili curand o foaie de parcurs în vederea ridicării vizelor pentru cetăţenii Federaţiei Ruse care doresc sa calatoreasca in statele comunitare, au declarat surse diplomatice, citate de mass-media internationala. Discuţiile privind stabilirea unui roadmap (foaie de parcurs) au avut loc cu prilejul reuniunii miniştrilor de Externe din ţările Uniunii Europene, din 10 mai 2010. Propunerea ar urma să se concretizeze la viitorul summit UE-Rusia, care va avea loc in orasul rus Rostov-pe-Don, în zilele de 31 mai şi 1 iunie. Ministrul finlandez de Externe, Alexander Stubb, a declarat pentru DPA că Germania a decis să sprijine iniţiativa, dându-i astfel mai multă greutate.
Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, declara, încă din noiembrie 2009, că Rusia este pregătită pentru ridicarea reciprocă a vizelor.
Sustinere internationala
Reamintim ca foaia de parcurs reprezintă o listă de reforme pe care Federatia Rusa trebuie să le pună în practică pentru a permite Uniunii Europene să ia o decizie favorabilă privind ridicarea vizelor. Introducerea paşapoartelor biometrice, controale mai riguroase la graniţă şi adoptarea unei legislaţii pentru protecţia datelor personale sunt principalele puncte ale unui astfel de plan.
La randul sau, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că Bucureştiul susţine politica de liberalizare a regimului de vize, în contextul unei abordări regionale „care să asigure nu doar progrese în relaţia cu Rusia, ci şi faţă de statele vizate de Parteneriatul Estic”. De altfel, reprezentanţii a 14 ţări, printre care şi România, reuniţi sub titulatura „Grupul de prieteni ai Ucrainei”, s-au întâlnit la Ambasada Poloniei de la Bruxelles cu ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Grişcenko.
După ce a obţinut de la Grişcenko promisiunea că Ucraina nu va recunoaşte Abhazia şi Osetia de Sud, şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a spus că UE ar trebui să pună problema ridicării vizelor şi pentru cetăţenii celor şase ţări din Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina.
Rusii la Marea Neagra
Totodata, Republica Moldova întruneşte condiţiile solicitate de UE, emitand deja paşapoarte biometrice solicitantilor, adoptand legislatia necesara protectie datelor personale, rpecum si infiintand o agenţie guvernamentala responsabila de gestionare a migraţiei. Ridicarea vizelor ar putea avea un efect şi asupra transnistrenilor, care ar putea regândi relaţiile lor cu Republica Moldova, atraşi de perspectiva liberei circulaţii prin UE, se mai arata intr-un amplu material scris de cercetatoarea Elena Gnedina, de la Asociatia pemtru Politica Externa (APCE) de la Chisinau.
.Reamintim ca surse diplomatice de la Ankara au declarat ca Turcia şi Rusia ar putea semna zilele acestea un acord privind exceptarea de la viză pentru anumite categorii de cetăţeni, precum turiştii care stau mai puţin de o lună. În cadrul vizitei strategice pe care preşedintele Dmitri Medvedev o efectuează în Turcia vor fi semnate circa 25 de acorduri bilaterale.
Sprijin romanesc
România susţine ridicarea vizelor pentru Rusia, dar într-o abordare regională, care să asigure nu doar progrese în relaţia cu Moscova, ci şi faţă de statele vizate de Parteneriatul Estic, între care se află şi Republica Moldova, relateaza mass-media de la Bucuresti.
Ministrul roman de externe Teodor Baconschi a arătat că “Rusia este un partener strategic al UE şi trebuie să lucrăm împreună nu numai în chestiuni legate de vecinătate, ci şi pentru a identifica soluţii comune la provocările globale actuale”.
Totodata, ministrul român de externe a subliniat necesitatea unui nou cadru juridic, cuprinzător şi echilibrat, care să reflecte evoluţia şi stadiul actual al relaţiilor Uniunii Europene cu Rusia.
Baconschi a mai spus că o aderare a Rusiei la OMC răspunde intereselor comune de promovare a comerţului şi investiţiilor.
Conform EUobserver, poziţia României a fost susţinută, de Germania şi Polonia, Radek Sikorski, şeful diplomaţiei de la Varşovia afirmând că, în acest context, UE nu trebuie sa uite de o serie de state post – sovietice, cum ar fi Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova sau Ucraina.
Am reprodus articolul”Rusia vrea in Uniunea Europeana”
12 Mai 2010
Scris de :Vitalie Goncearov
Partajează asta:
Apreciază:
17/05/2010 - Posted by cersipamantromanesc | POLITICA, PRESA INTERNATIONALA | aderare, europa, karadeniz press, moscova, No Comment, politici rusesti, rusia, stiri, sustinere internationala, u.e.