CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

“Viktor Orban se uita in continuare spre Trianon”declara anticomunistul Adam Michnik la Cluj-Napoca


Anticomunistul Adam Michnik la Cluj-Napoca: “Viktor Orban se uita in continuare spre Trianon”

Foto:Napocanews

Fostul disident anticomunist polonez Adam Michnik a avertizat, miercuri, la Cluj-Napoca, că victoria Fidesz la alegerile din Ungaria va influenţa istoria Europei de Est, din cauza “naţionalismului” preşedintelui partidului, Viktor Orban, care “merge înainte, dar cu capul întors spre trecut”.

Michnik a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că îl cunoaşte pe Viktor Orban de peste 20 de ani şi că acesta a fost, iniţial, un politician liberal de stânga, iar acum a devenit un naţionalist de dreapta.

“Victoria zdrobitoare a lui Viktor Orban va complica istoria din această parte a Europei, este un semnal al lucrurilor care s-ar putea întâmpla. Îl ştiu pe Orban de 21 de ani şi i-am observat evoluţia. A fost un liberal de stânga, iar acum este un naţionalist de dreapta. Naţionalist înseamnă că nu doreşti să asculţi părerile părţii adverse. El merge înainte cu capul întors spre trecut şi se uită în continuare spre Trianon. Dacă ai capul întors înapoi, te poţi împiedica uşor de orice piatră”, a precizat Adam Michnik.

Potrivit acestuia, după victoria partidului condus de Orban, lucrurile vor deveni periculoase mai ales pentru Ungaria şi ar putea duce chiar la un conflict slovaco-ungar.

“Mă tem că lucrurile vor fi periculoase nu atât pentru România, cât pentru Ungaria. Pe dreapta, în opoziţie, este o formaţie pro-fascistă, Jobbik, şi va exista o presiune permanentă pe această parte. Situaţia economică este foarte dificilă, iar ca să previi tensiunea internă te preocupi de crearea unei tensiuni externe. Pentru că în Slovacia există o formaţiune dispusă să joace o carte naţionalistă este foarte uşor să se creeze conflicte slovaco-maghiare”, a spus Michnik.

Adam Michnik a precizat că, pe de altă parte, în România situaţia “este puţin altfel”.

“Fidesz nu e mulţumit că, din perioada mandatului lui Emil Constantinescu, în România s-a creat un compromis româno-maghiar. Dar totuşi nu o să explic eu, în România, relaţiile româno-maghiare”, a afirmat Michnik.

Adam Michnik, cunoscut istoric şi publicist, este redactor-şef al celui mai important cotidian polonez “Gazeta Wyborcza”. Michnik a fost unul dintre principalii oponenţi ai regimului comunist şi membru marcant al sindicatului polonez “Solidaritatea”.

sursa: Mediafax

28/04/2010 - Posted by | DIVERSE, PRESA ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: