CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O IPOTEZA TULBURATOARE DESPRE LIMBA VECHILOR DACI. VIDEO


 

Misteriosul Codex Rohonczi e scris in limba daca. O ipoteza tulburatoare a unui cercetator roman.

 

Limbajul folosit face parte din cele opt scrieri nedescifrate inca de omenire * Dacii scriau de la dreapta la stanga si de jos in sus * Un expert indian crede ca e vorba de o evanghelie apocrifa * O Apocalipsa care descrie foarte clar sfarsitul vremurilor * Dacii si-ar fi preluat scrierea de la brahmani

Codexul Rohonczi este un document controversat al cărui sistem de scriere este inedit şi încă nedescifrat în mod convingător.

Manuscrisul a fost păstrat la Rohonc până în 1838, când contele Gusztáv Batthyány şi-a donat biblioteca, inclusiv codicele, Academiei de Ştiinţe a Ungariei. Deşi este încetăţenită varianta „codexul Rohonczi”, articolul de faţă optează pentru denumirea „codice”.

Codexul face parte din lista celor opt scrieri care nu au fost descifrate inca. Cercetatoarea romanca Viorica Enachiuc crede ca a izbutit sa o descifreze, fiind scrisa in latina vulgara, dar cu caractere dacice.

 

 

 

 

Attila Nyíri a propus o interpretare publicată în Theologiai Szemle, 39/1996 (pag. 91-98). În mare, procedeul pe care l-a folosit pentru descifrare a constat în a întoarce cartea şi a asocia fiecărui caracter litera cea mai apropiată.

Este de reţinut însă că acelaşi simbol cunoaşte uneori varii interpretări şi aceeaşi literă transcrie mai multe simboluri.

În final, autorul ajunge la un text care, luat ca atare, are sens în maghiară şi este de natură religioasă. Cercetătorul indian M. K. Singh susţine că textul este scris cu o variantă regională de Brahmi care poate fi citită.

 

 

 

A transliterat primele 24 de pagini pentru a obţine un text în Hindi pe care apoi l-a tradus în maghiară şi l-a publicat în ediţia 2004/6 – 2005/1 a periodicului Turán. În interpretarea sa, codicele se vrea a fi o evanghelie apocrifă.

Mai mult, ar cuprinde o varianta de Apocalipsa, care descrie foarte clar „vremurile de pe urma” ale omenirii.

S-a speculat mult ca Singh a descifrat o serie de previziuni apocaliptice dar ca a ales sa patreze tacerea.

O alta ipoteza este ca ar fi scrisa in alfabetul dacic. De la daci nu au rămas izvoare scrise. Prea puţine se ştiau despre locuitorii zonei carpato-dunărene, după retragerea romanilor.

Manuscrisul cuprinde primele documente scrise în această perioadă istorică. A fost scrisă cu caractere dacice, de la dreapta la stânga, şi se citeşte de jos în sus.

Vorbeşte despre despre vlahi şi regatul lor. Mulţi au încercat să descifreze Codexul Rohonczi, dar n-au putut.

Arheologul Viorica Enachiuc a tradus, în premieră, filele misteriosului manuscris.

 

 

 

 

 

În 1982, Viorica Enachiuc (foto) a aflat dintr-o revistă publicată în Ungaria de existenţa în arhivele Academiei Ungare a Codexului Rohonczi. Se spunea că e redactat într-o limbă necunoscută. A facut rost de o copie. Timp de 20 de ani, a muncit ca să-i descifreze tainele. Manuscrisul se afla în Arhivele Academiei de Ştiinţe a Republicii Ungaria.

E o carte legată în piele. A fost păstrată în localitatea Rohonczi până în anul 1907. Groful Batthyany Gusytav a dăruit-o Academiei de Ştiinţe a Ungariei, în 1838.

Nu se ştie prin câte mâini a trecut de-a lungul secolelor.

„Scriere secretă” După Al Doilea Razboi Mondial, doctorul Vajda Joysef, preot misionar, îi scria cercetătorului Otto Gyurk, în legatura cu Codexul: „Se găseşte în Arhivele Academiei de Ştiinţe a Ungariei o carte rară, Codexul Rohonczi.

Acest Codex este scris cu o scriere secretă, pe care nimeni n-a reusit s-o descifreze până acum”. Literele sunt asemănătoare scrierii greceşti. „Seamănă şi cu literele feniciene, apoi am încercat pe baza vechii scrieri ungureşti, dar n-a mers. Toate încercările le-am aruncat în foc”.

După ce a studiat Codexul, cercetătorul Otto Gyurk a publicat, în 1970, o parte din observaţiile sale într-un articol, în care a încercat să identifice acele semne din manuscris care ar putea semnifica cifre.

 

Viorica Enachiuc a descoperit că textele Codexului au fost redactate în secolele XI si XII, într-o limbă latină vulgară (daco-romana), cu caractere moştenite de la daci. „Sunt semne care au aparţinut alfabetului dacic, ce cuprindea aproximativ 150 de caractere, cu legăturile respective.

Textele din Rohonczi au fost redactate în latina vulgară, dar într-un alfabet dacic, în care dominante sunt străvechile semne utilizate de indo-europeni în epoca bronzului”, spune aceasta.

Solii şi cântece ale vlahilor Codexul are 448 de pagini, fiecare cu circa 9-14 şiruri. În text sunt intercalate miniaturi cu scene laice şi religioase. E scris cu cerneală violet. Cuprinde o culegere de discursuri, solii, cântece şi rugăciuni, care include 86 de miniaturi. Consemnează înfiinţarea statului centralizat blak (vlah), sub conducerea domnitorului Vlad, între anii 1064 si 1101.

„Sunt informaţii despre organizarea administrativă şi militară a ţării ce se numea Dacia. Avea hotarele de la Tisa la Nistru şi mare, de la Dunăre spre nord până la izvoarele Nistrului.

Mitropolia blakilor avea sediul la Ticina – cetatea din insula Pacuiul lui Soare”, a descoperit Viorica Enachiuc. Codexul conţine şi versurile unui cântec de luptă, numit „Jurământul tinerilor blaki”, care a fost tradus în felul următor:

 

„O viaţă, tăciunele Şarpelui, puternic veghetor,/ Înşelator, să nu primeşti a te uni/ Cu prorocirile Şarpelui, anuale, pentru că lovit/ Vei fi/ Cântecul cetăţii aud îndelung/ Mergeţi vioi, juraţi pe caciulă, pe puternica caciulă!/ Să juri cu maturitate şi cu convingere!/ Să fiu ţie putere vie, trăiesc, în luptă să fiu!/  Alesul jurământ preţuieşte şoimul tău, mergi cu jurământ puternic!”

 

Sursa:  agentia.org

 

 

Publicitate

22/04/2010 - Posted by | EVUL MEDIU, ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , ,

15 comentarii »

 1. Nicolae Densusianu s-ar putea sa ofere o cheie de citire a acestui codex. N/ar trebui ignorat in cercetarile istorice si lingvistuice.

  Apreciază

  Comentariu de volach58 | 03/01/2011 | Răspunde

 2. Ipoteya doamnei este un fals grosolan, deoarece cartea este un Evangheliar!

  Apreciază

  Comentariu de Pirtea M | 06/08/2011 | Răspunde

  • „Ipoteya” nu este a „domniei mele”.Va sugerez sa cititi atent articolul si sa vedeti cine a lansat ipoteza respectiva.
   Bine ar fi sa remarcati ca este vorba despre o ipoteza,asadar nu este o certitudine….
   Vad ca dv.aveti numai certitudini si nu va indoiti ca e vorba de un evangheliar.De unde stiti ca e un evangheliar,daca nu ii e cu suparare domniei voastre ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 06/08/2011 | Răspunde

 3. Cred ca ar trebui să fim mult mai prudenţi in afirmaţii legate de lucruri pe care nu le cunoaştem. In descifrarea acestor texte ar trebui experimentate toate posibilităţile. Oricum e un text, e o carte ce ne priveşte pe toţi. Sigur, nu trebuie exclusă ipoteza dumneavoastră. Am urmărit şi eu paginile , imaginile, articolele despre… şi nu mi se par în conordanţă cu versiunea oferită de doamna cercetător, dar nici nu trebuie respinsă în totalitate. E o primă tentativă de descifrare. Pentru acest text şi altele asemenea impresionant de numeroase şi poate şi mai enigmatice e nevoie de oameni „pedepsiţi într-ale învăţăturii”.

  Apreciază

  Comentariu de volach58 | 07/08/2011 | Răspunde

  • Asa cum se spune inca din titlu,este vorba despre o IPOTEZA. Este o ipoteza printre alte ipoteze .Nu vad de ce nu am citi-o…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 08/08/2011 | Răspunde

 4. Este foarte frumos, versiunea oferită de doamna cercetător,dar ar trebuie sâ mai asteptâm un pic.

  Apreciază

  Comentariu de Anton Henika | 14/08/2013 | Răspunde

 5. enachiuik ! Ce cunostinte de latina vulgara si limbi clasice avea aceasta croitoreasa!

  Apreciază

  Comentariu de dacul liber si romanizat | 17/08/2013 | Răspunde

  • Mult mai multe decit tine cizmarule!

   Apreciază

   Comentariu de marin | 01/03/2015 | Răspunde

 6. Reblogged this on Temeiurile iar nu Arătările unui Bun Început !.

  Apreciază

  Comentariu de irismister | 18/08/2013 | Răspunde

 7. As vrea sa vad originalul si apoi sa-mi dau cu parerea,deoarece sunt multe ipoteze,chiar si aceia ca dacii scriau pe fagure pentru a nu se invata limba de straini si doar o cantau pentru a invata-o(ei).Fara original nu-mi dau nici o parere ca pre absurd.
  Numai bine!

  Apreciază

  Comentariu de Klan | 18/08/2013 | Răspunde

 8. […] Sursa:  agentia.org  via Cer si pamant romanesc […]

  Apreciază

  Pingback de O IPOTEZA TULBURATOARE DESPRE LIMBA VECHILOR DACI | Romanian Breaking News | 24/08/2013 | Răspunde

 9. Pentru cei ce vor sa studieze codexul, il gasiti aici in format pdf :http://www.dacia.org/codex/original/original.html

  Apreciază

  Comentariu de c0n57an71n | 01/09/2013 | Răspunde

 10. De fapt dacii au avut alt alfabet. Ceva similar cu cel a slavilor care a fost mai bine păstrat. La moment nu am argumentele. Atata doar pot spune că despre aceasta ipoteză a vorbit un mitropolit ortodox din România. Fiecare litera la daci era reda un cuvînt cu care începea ui proverb. Cand elevii învățau întreg alfabetul, ei concomitet învățau vreo 30 de proverbe care frumos ordonate, includeau o întregă filosofie. Tot așa era ordonat și alfabetul vechilor slavi. Dar cu timpul la slavi unele cuvinte au fost substituite cu altele , denaturîndu-se în cele din urmă mesajul filosofic al alfabetului. Se știa și faptul că după 1917 bolșevicii au vrut să înlocuiască literele kirilice cu cele latine. Asta ar fi rupt legatura între generații pentru totdeauna ceea ce s-a întțmplat la turci. Actuala lor generație nu mai poate citi cronicile vechi

  Apreciază

  Comentariu de Sirius | 29/11/2014 | Răspunde

  • Alfabetul chirilic (folosit de o parte din popoarele slave) e inspirat din alfabetul grecesc…Dacii sunt cu mult mai vechi aici decat migratorii slavi care au aparut abia in sec 7 d.I.Hr.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 29/11/2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: