CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

AUTORITATILE AUSTRALIENE IN STARE DE RAZBOI CU SOBOLANII


Rats are a threat to native wildlife 

Lord Howe este o insula cu peisaje idilice, situata in apropiere de coastele Australiei. Fiind inclusa pe lista Patrimoniului Mondial, insula este protejata printr-o serie de legi aspre, care prevad o carantina riguroasa si limiteaza numarul de turisti.

Cu toate acestea, flora si fauna paradisului terestru sunt amenintate de un dusman implacabil: sobolanul negru. Autoritatile australiene considera ca singura solutie eficienta in starpirea daunatorilor cu mustati si cozi solzoase este otrava – in cantitati industriale: 42 tone!

Sobolanii negri au ajunsi in mod accidental pe insula, in urma naufragiului unei nave, eveniment petrecut in anul 1918. Atunci, hoardele de invadatori negri, care parazitau cala vasului naufragiat, au sarit in apa si au inotat pana au ajuns pe tarmul insulei. De atunci s-a declansat dezastrul.
Expertii avertizeaza ca, la ora actuala, nu mai putin de 13 specii endemice de pasari, doua de reptile, cinci de plante, precum si numeroase specii de animale nevertebrate sunt in pericol de disparitie datorita sobolanilor care nu au dusmani naturali pe insula si devoreaza tot ce intalnesc.

Sobolanii au devenit o problema serioasa si pentru Ministerul Turismului din Australia, care considera ca rozatoarele care distrug peisajul paradisiac al insulei sunt o amenitare la adresa turismului local.
„Ma vad nevoit sa trecem la cea mai dura masura pe care o putem adopta, dar altfel nu se poate. Insula este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pamant, dar sobolanii s-au inmultit atat de tare, incat o vor distruge daca nu adoptam solutii radicale” declara Stephen Wills, administrator delegat al insulei.
Planul include aruncarea din elicoptere a cca. 42 tone de momeala otravita, speciala pentru sobolani.
Totusi, pentru a nu produce un dezastru ecologic iremediabil, autoritatile au anuntat ca vacile si gainile vor fi indepartate de pe insula si toate pasarile salbatice vor fi prinse si tinute in custi pentru o perioada de 100 de zile, rastimp in care autoritatile cred ca otrava isi va face efectul si va ucide milioanele de sobolani.

Planul, care va fi pus in aplicatie in vara anului 2012, va trebui aprobat atat de consiliul local, cat si de Guvernul de la Canberra. Vor fi efectuate doua raiduri de „bombardare”, la interval de doua saptamani, iar specialistii considera ca otrava va deveni inofensiva dupa trecerea a 100 de zile.
Evident, intentia de a „intoxica” insula cu o asemenea cantitate uriasa de otravuri a fost combatuta de la inceput de nenumarate organizatii ecologiste.

Sursa : The Independent

Articol:42 tons of poison to purge island of rats

Publicitate

20/04/2010 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: