PRESA INTERNATIONALA DESPRE ATENTATUL DE LA MOSCOVA
The Christian Science Monitor: Riscul unei scăderi economice
Atacurile ar putea să afecteze economia Rusiei. Impactul economic depinde în mod crucial de ce se întâmplă în această săptămână şi ce crede opinia publică rusă. Un profesor la Harvard a spus că “există o legătură demonstrată ştiinţific între terorism şi activitatea economică”: cu cât e mai mare nivelul de terorism, cu atât scad mai mult investiţiile străine.
The Times of India: “Posibile legături cu o reţea Afganistan-Pakistan”
Ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, a declarat că atacurile de la metrou ar putea să aibe legătură cu o reţea teroristă aflată în zona de graniţă dintre Afganistan şi Pakistan
RIA Novosti: Există o legătură directă cu acordul START
O jurnalistă spune că există o legătură în acordul START şi atacul de la metrou. “Din punctul meu de vedere, acordul SUA-Rusia spune lumii întregi că îşi reduc armele nucleare şi astfel vor presa şi alte ţări să facă acest lucru. În acest fel va fi din ce în ce mai greu pentru terorişti să aibă acces la materiale nucleare”, spune ea.
VOA News: E greu să combaţi celulele din Caucaz pentru că sunt independente
Analistul politic Nikolai Petrov spune că e greu să combaţi terorismul din Caucaz pentru că nu are o structură piramidală, ci este organizat în celule asemănătoare celor al-Qaeda, adică autonome.
USA Today: Politica Rusiei împotriva terorismului, un eşec

Un analist independent pe teme de securitate naţională, Alexander Golts, spune că lupta de un deceniu a Rusiei, împotriva insurgenţei islamice, a dat greş. Un alt analist, Alexei Malashenko, a spus că teroriştii au vrut să transmită Rusiei mesajul: “Vă continuaţi politica, ne continuăm şi noi activitatea”.
NY Times: 6 analişti discută în ce măsură atacul va servi intereselor lui Putin
Fostul ambasador american în Rusia, James Collins, analişti şi experţi de la instituţii de prestigiu din Statele Unite, în ceea ce priveşte securitatea, au dezbătut pe larg problema atentatelor din Rusia în analize separate.
The Times: Lacrimi şi rugăciuni în timp ce ruşii îşi reiau lucrul
– O clinică psihiatrică a spus că a primit peste 600 de telefoane
– Traficul a devenit infernal
– Taximetriştii “piraţi” au profitat de tragedie să ceară până la 100 de dolari pentru o cursă care costa în mod normal 5 dolari
– În staţiile de metrou oamenii fac poze cu semnele lăsate de explozie, se închină de trei ori când coboară în staţii
– La televizoarele de la metrou scrie negru pe alb “Moscova plânge”
New York Times: “Aceste atacuri ar putea să fie o piesă dintr-un puzzle menit să dea jos Guvernul”
Putin şi-a făcut o reputaţie din strivirea insurgenţei musulmane în sudul Rusiei. Atacul ar putea să submineze politicile lui Medvedev: liberalizarea Guvernului, creşterea pluralismului politic şi combaterea terorismului prin combaterea cauzelor care duc la actele violente. “Nu este un secret că problemele din nordul Caucazului sunt cauzate de standardele de viaţă scăzute, rata mare a şomajului şi corupţia adânc înrădăcinată”, declarat Medvedev în iunie 2009.
Un analist a spus că “oamenii au devenit acum mai sceptici cu privire la activitatea guvernamentală, mai ales pe fondul crizei economice. Aceste atacuri ar putea să fie o piesă dintr-un puzzle menit să dea jos Guvernul”.
New York Times: Teama de guerrila din Caucaz revine printre ruşi
“Sunt cecenii, nu o să scăpăm niciodată de ei, ar trebuie să construim un alt Mare Zid Chinezesc ca să îi ţinem departe. Ne urăsc şi ne vor urî mereu”, spune o rusoaică. Mulţi se întreabă dacă vor mai urma şi alte atentate.
The Moscow Times: O răzbunare pentru acţiunile serviciilor secrete
Atacul sinucigaş sunt o răzbunare pentru asasinarea în martie, de către serviciul secret rus, a unui important lider terorist, Said Buryatsky, în Inguşetia.
The Washington Post: SUA înăspresc şi ele securitatea
Atacurile din Moscova au înăsprit controalele în mijloacele de transport în comun din Statele Unite: au fost organizate patrule speciale pe timp de noapte, traficul a fost monitorizat de unităţi speciale.
The Georgian Times: Atacul a fost comandat din afară
Ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, a spus că nu exclude organizarea atentatului din Asia centrală.
Analistul politic Nikolai Petrov spune că e greu să combaţi terorismul din Caucaz pentru că nu are o structură piramidală, ci este organizat în celule asemănătoare celor al-Qaeda, adică autonome.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns