ROMANII UITATI DIN BULGARIA
Foto:Romani in straie populare din zona Vidinului.
Daca in Ucraina sau Serbia comunitatile de romani sunt recunoscute – fie macar si partial – in Bulgaria prezenta romaneasca este negata cu vehementa de autoritati.
Incepand cu anul 1965, la recensamintele bulgaresti nu a mai fost introdusa categoria de romani.
Cu jumatate de gura, unii oficiali de la Sofia accepta existanta a circa 1000 de vlahi in regiunea Vidinului – desi vorbitori de limba romana, pot fi gasiti de-a lungul intregii granite romano-bulgare.
Membra in Consiliul Europei si in Uniunea Europeana, Bulgaria a adoptat un sistem legislativ pentru protejarea drepturilor minoritatilor.
Insa, in cele mai multe cazuri, aceste legi nu sunt respectate – mai ales cand vine vorba de romani.
Demografie
Conform primului recensamant al populatiei, din 1905, in Bulgaria traiau 80.000 de romani. Cinci ani mai tarziu, in 1910, numarul lor ramasese neschimbat. O scadere importanta s-a inregistrat dupa primul razboi mondial: recensamantul din 1920 consemna existenta a 57.312 romani in Bulgaria.
In doar sase ani, insa, minoritatea romaneasca si-a depasit dimensiunile ante-belice, ajungand la 83.746 – potrivit recensamantului din 1926.
Tendinta a fost, insa, brusc intrerupta.
Recensamantul din 1934 marcheaza un moment de cotitura. In doar opt ani, numarul romanilor din Bulgaria s-a redus inexplicabil.
Astfel, daca, in 1926, in regiunea Vidin erau inregistrati 42.414 romani, la recensamantul din 1934 mai erau consemnati aici doar 1213.
Ultima mentiune oficiala a romanilor in documentele bulgaresti dateza din 1965, cand au fost inregistrati doar 6000.
Ultimul recensamant, din 2001, nu cuprinde categoria romani.
Trebuie semnalat faptul ca la acest recensamant au fost inregistrati 156.119 cetateni la categoriile „altii” (69.204), „fara etnie” (62.108) si „necunoscuta” (24.807).
In lipsa unor statistici oficiale, organizatiile neguvernamentale ale romanilor din Bulgaria afirma ca in 35 de sate din zona Vidinului exista populatie vorbitoare de limba romana.
In lipsa unui recensamant, cifra reala este supusa impreciziei.
Educatia in limba materna
Legislatia Bulgariei ar permite invatamantul in limba materna pentru comunitatile romanesti, insa, din pacate, acest lucru nu s-a intamplat pana acum cu sprijinul autoritatilor bulgare.
Constitutia Bulgariei prevede (la art. 36 – 2) ca „cetatenii a caror limba materna nu este bulgara au dreptul sa studieze in si sa foloseasca propria limba alaturi de studiul obligatoriu al limbii bulgare”.
De asemenea, Legea Invatamantului afirma (la articolul 8 – 2), ca „Elevii a caror limba materna nu este bulgara, pe langa studiul obligatoriu al limbii bulgare, au dreptul sa studieze in limba lor materna in afara scolii de stat din Republica Bulgaria sub protectia si controlul statului”.
Singura institutie care asigura predarea unor ore in limba romana este Liceul Romanesc din Sofia, cu doua ore de limba pe saptamana, avand statutul de limba straina.
In ciuda acestor prevederi legale, nu exista o forma continua de predare a limbii romane pentru cetatenii bulgari de origine romana.
La initiativa organizatiilor neguvernamentale ale romanilor din Bulgaria, au fost infiintate cateva cursuri de predare a limbii romane in afara programei scolare – cum ar fi cazul scolii generale „P.R. Slaveicov” din Vidin.
Mai mult, exista in permanenta pericolul inchiderii scolilor de stat cu predare in limba bulgara din satele locuite de romani – cum s-a intamplat in septembrie 2004, cand autoritatile bulgare au vrut sa desfiinteze scolile din satele Delaina si Rabrovo – sate locuite de romani – motivand ca nu exista destui elevi pentru mentinerea acestor institutii de invatamant.
Exista, insa, posibilitatea pentru etnicii romani din Bulgaria sa studieze in Romania, pe baza burselor oferite de statul roman.
Mass-media in limba materna
Legislatia bulgara permite existenta presei in limba materna a minoritatilor nationale – articolul 12 al Legii radioului si televiziunii arata ca:
„Programele radio si de televiziune vor fi emise in limba oficiala in conformitate cu Constitutia Bulgariei si pot fi transmise in alta limba daca (…) sunt destinate cetatenilor bulgari a caror limba materna nu este bulgara”.
La articolul 49 al aceleiasi legi se arata ca: „Radioul si televiziunea nationala bulgare vor produce programe nationale si regionale (…), programe adresate cetatenilor a caror limba materna nu este bulgara, inclusiv in limba lor materna”.
In ciuda acestor prevederi legale, in Bulgaria nu exista programe de radio sau de televiziune in limba romana, destinate comunitatilor romanesti.
Incepand cu anul 1993, la Vidin a aparut ziarul in limba romana „Timpul” – un proiect al Asociatiei Vlahilor din Bulgaria.
Publicatia a avut o aparitie neregulata din cauza lipsei fondurilor.
In prezent, la Vidin mai apare in limba romana revista „AVE”, editata de Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria – avand si ea o aparitie neregulata din aceleasi motive.
Practicarea religiei in limba materna
Legislatia actuala a Republicii Bulgaria nu interzice in mod expres practicarea religiei in limba materna. Insa, pana in acest an, nu a fost posibila tinerea serviciului religios in limba romana.
Incercarile de a sluji in limba romana ale parintelui Valentin Tvetanov din Rabova au fost intampinate cu ostilitate de autoritatile religioase de la Sofia.
Totusi, pe 28 martie 2007, Mitropolitul Vidinului, Domitian, a acordat libertatea de a se tine slujbe in limba romana in bisericile de sub jurisdictia sa unde exista comunitati romanesti.
Activitatea organizatiilor neguvernamentale
In Bulgaria functioneaza mai multe organizatii neguvernamentale ale romanilor. In luna octombrie 1991 s-a constituit Comitetul de initiativa pentru infiintarea „Asociatiei Vlahilor din Bulgaria” (AVB).
Romani din Timocul bulgaresc
Initial, autoritatile bulgare au refuzat inregistrarea acestei asociatii, inregistrare care s-a produs totusi la 30 aprilie 1992 – in urma unui proces.
Incercarile de constituire de filiale ale asociatiei in alte localitati sau de a pune bazele unor structuri organizatorice locale, au generat iritarea si adversitatea autoritatilor bulgare care, in mod constant si consecvent, au tergiversat formalitatile legale.
Incepand cu anul 2002, a fost infiintata o noua asociatie a romanilor din Bulgaria, denumita „Comunitatea romanilor din Bulgaria”.
De asemenea, in anul 2003 a fost infiintata Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria (AVE).
Aceasta asociatie a adresat in luna mai a acestui an Consiliului Europei si Comisiei Europene o scrisoare in care enumera nerespectarea drepturilor sale de catre statul bulgar.
Asociatiile romanesti din Bulgaria organizeaza anual un festival de dansuri populare la Vidin, festival care a ajuns la editia a X-a in anul 2007.
Atitudinea publica fata de comunitatea romaneasca
Desi nu au existat pana acum acte de agresiune la adresa etnicilor romani din Bulgaria, totusi presa de limba bulgara publica periodic articole defaimatoare la adresa romanilor.
Este cazul ziarului „NIE” din Vidin, care in numarul din 1 aprilie 2007 a comparat comunitatea romanilor cu o haita de vampiri.
De asemenea, publicatiile de limba bulgara sustin ca in Bulgaria nu ar exista romani, ci vlahi.
Stema Tribaliei cu deviza : Sacra Sapientia Fortitudo Tribalia.
Ziarul “NIE” din Vidin, care in numarul din 1 aprilie 2007 a comparat comunitatea romanilor cu o haita de vampiri…
are la ce medita…
Cati romani au cazut pentru eliberarea Bulgariei de sub ocupatia Imperiului Otoman si care nu au putut sa se bucure niciodata de alipirea la patria muma…cum principalele publicatii ( si alte manifestari unioniste bulgare ) au plecat din tara noastra ( de exemplu din Braila )ROMANIA!!!
Cum se bucura bulgarii cu ” ceafa groasa ” de toate descoperirile dacice,tracice,romane de pe teritoriul lor acum, in ultimii ani!!!
Cum/ce se intampla cu minoritatea turca de pe teritoriul Bulgariei?
Cum cred ei ca v a reactiona poporul turc si cel roman,
imprastiat prin lume si care cu cei de acasa sunt in numar
de cate milioane….
http://fr.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9publique_turque
http://fr.wikipedia.org/wiki/Roumanie
….sa faca dansii socoteala…cati sunt toti cei ce
s au trezit la o noua constiinta nationala…acum in epoca internetului, a crizei induse din interior/afara si a lacomiei individuale???
M ai doresc turism??? international….sau vor veni toti”VAMPIRII” macar o data in viata sa isi reconstruiasca cu mana lor sau in PELERINAJ LA CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI???
ApreciazăApreciază
eu nu prea inteleg de ce ne urasc aproape toti slavii, de ce le e frica de noi? ei trebuie ca au o frica grozava daca reactioneaza asa. Eu traiesc de multi ani in Germania,nascut in Romania de origine Germana si cunosc multi bulgari,care cu totii vorbesc foarte rau de Romani, crezandu-se net superiori, din orice punct de vedere.nici macar Germanii nu se cred asa de superiori. Am fost in Bulgaria crezand ca aclo e Raiu pe pamant, dar am dat de saracie lucie, nu sunt cu nimic peste Romania, mai degraba e invers,cat despre Frumusetea Muntilor sau a Manastirilor din Romania nici nu exista termen de comparatie.
ApreciazăApreciază
Superiori pe naiba! Romania a avut posibilitatea doar prin respectarea dreptului la proprietate sa anexeze si Deliormanul cu tot cu Targovistele lor si in schimb bulgarii se comportau ca otomanii in secolul 15; intrau cu pusca din casa in casa si furau totul. La fel faceau si grecii cu machidonii si ii impuscau de le-a sarit capacele ca de aia multi au trecut la penticostali sau adventisti. La fel si sarbii.
Asta e peninsula Balcanica: lumea a treia.
ApreciazăApreciază
Exemple de superioritate bulgara: in cadrilater au intrat ca tiganii la nationalizari in casele romanilor. Comitagii lor in Dobrogea omorau tot ce misca si in 1918 din Mangalia a mai ramas doar o singura casa in picioare ca toate erau arse. Cand ai mei s-au intors din refugiu stateau bulgarii si le vindeau marfurile in fata casei cum fac bisnitarii si jandarmii regalisti nu le-au dat nici macar o amenda. ,,Lipsa de probe.”
In comunism a venit Jivkov care a inceput cu bulgarizarea numelor de familie pentru turci si tacere totala cand e vorba de romani ca e plin internetul de probe cu turcii ce fugeau in masa in Turcia. De civilizati ce sunt au fugit si pomacii lor(bulgari musulmani) si acum se roaga de ei sa se intoarca in Bilgaria ca natalitatea la ei e un dezastru.
ApreciazăApreciază
Adevărat grăiește gura ta de aur
ApreciazăApreciază
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/02/22/romanii-uitati-din-bulgaria/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de CER SI PAMANT ROMANESC | 01/02/2019 |