CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

„Imnul”,”drapelul” şi „stema” „republicii moldoveneşti nistrene” separatiste, de inspiraţie comunistă sovietică .


Imnul” e cântat evident, în ruseşte …

 

 

 

 

 „Stema ” este dupa cum vedem de inspiraţie bolsevică rusească…

 

 

Fişier:Transnistria-coa.png

„Drapelul” asa zisei „republici moldovenesti nistrene ” (r.m.n.)

 

 

 

Fişier:Transnistria State Flag.svg

EROII NU MOR NICIODATA ! 

 

Conflictul armat de pe Nistru din 1992 .

 Originea şi desfăşurarea conflictului pe scurt Redeşteptarea sentimentului naţional românesc in RSS Moldoveneasca a declansat reacţia conservatorilor rusofoni din judetul Transnistria, care s-au temut de reunificarea ţării cu Romania.

11 august 1989 – in intreprinderile cu subordonare unionala se formeaza soviete muncitoresti, numite Colectivelor Unificate de Munca (OSTK), care incep lupta impotriva introducerii limbii romane, a alfabetului latin si a reformelor democratice.

31 august 1989 – limba română este proclamată limbă de stat in RSS Moldovenească.septembrie 1989 – sovietele locale din Tiraspol, Tighina si Rabnita resping legea limbii de stat; se iniţiază o mişcare de nesupunere faţă de autoritaţile Statului Moldovean.

Toamna anului 1989 – OSTK -urile organizează greve şi mitinguri de protest împotriva limbii române şi a alfabetului latin.

Decembrie 1989 – ianuarie 1990 – referendumuri la Tiraspol si Râbniţa pentru obţinerea statutului de “teritoriu autonom” al Transnistriei, în cadrul RSS Moldoveneşti.

27 aprilie 1990 – tricolorul şi stema cu cap de zimbru este adoptat ca steag national al RSS Moldovenească.

Aprilie – mai 1990 – sovietele locale din Tiraspol si Tighina refuza prezenta tricolorului in aceste orase.

1990 – Cu sprijinul direct al Armatei a 14-a ruse se organizează unitaţi para-militarea ilegale secesioniste.
Au loc mitinguri si referendumuri – organizate cu sprijinul OSTK, al formaţiunilor paramilitare ilegale şi al Armatei a 14-a ruse – impotriva tricolorului şi a limbii române. Au loc acţiuni separatiste.

2 septembrie 1990 – se organizează, la Tiraspol, “al doilea congres extraordinar al deputatilor din Transnistria” care proclama “republica moldoveneasca sovietica socialista nistreana”.

3 septembrie 1990 – Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti creeaza instituţia prezidenţiala şi îl alege ca preţedinte pe Mircea Snegur.

22-15 noiembrie 1990 – liderii separatişti, sprijiniti de formatiuni paramilitare proprii şi de trupe ale armatei sovietice organizeaza alegeri legislative pentru “sovietul suprem” al “republicii sovietice moldoveneşti nistrene”.

22 decembrie 1990 – Mihail Gorbaciov, preşedintele URSS, semnează un decret prin care declară nule hotărârile “congresului al II- lea al deputaţilor poporului din Transnistria”.

In schimb, măsurile luate de autoritaţile de la Chişinău sunt nesemnificative şi strict declarative.Inceputul conflictului

1991 – Au loc acţiuni consecvente de inlocuire a autoritaţilor Republicii Moldova cu cele ale “republicii nistrene”.
Beneficiind de o inexplicabila pasivitate a autoritatilor statului Moldova, separatiştii pun bazele unei impresionante forţe armate, constituite din:
– garda republicană, cu 8000 luptatori, subordonată “direcţiei de aparare” a Transnistriei
– miliţia, inclusiv batalionul Dnestr, cu 5000 luptatori, subordonată “directiei de interne” a “republicii nistrene”
– detaşamentele teritoriale de salvare – 4000 oameni, aflaţi la dispoziţia executivelor locale
– regimentele muncitoresti, echivalentul modern al “sovietelor de muncitori inarmaţi”, subordonaţi Colectivelor Unificate de Munca (OSTK)
– cazacii, in numar de 3-4000, cu statut de “voluntari”,  mercenari cu solde mai mari decat ale gardiştilor, subordonaţi direct conducerii “republicii nistrene”
Toate aceste formaţiuni erau inzestrate cu armament, mijloace de transport, masini de lupta – cumparate, capturate sau furate de la Armata a 14-a rusa sau de la unitatile OMON din Transnistria.

De partea separatiştilor s-a situat fatiş Armata a 14-a rusă, cu un efectiv de 6500 persoane, care era constituita din: o divizie motorizata, 2 regimente de artilerie, un regiment de tancuri, un regiment antitanc, 2 regimente de pontonieri, un regiment de rachete şi o escadrila de elicoptere.Prin comparaţie, tânara republica Moldova nu avea încă o armata proprie, beneficiind doar de un efectiv de cateva mii de politişti, care au suplinit, în timpul conflictului, fortele armate.

 19 august 1991 – Are loc Puciul de la Moscova; pucistii vor avea tot sprijinul liderilor separatisti de la Tiraspol: Smirnov, Maracuta, Iakovlev, Reliakov. Dupa infrangerea pucistilor, Eltin a cerut pedepsirea acestora si a celor care i-au sustinut; incercarile administratiei de la Chisinau de a aresta liderii transnistreni, au geneart nemultumirea rusofonilor din transnistria; a inceput o actiune a femeilor rusofone care, in numar din ce in ce mai mare, au inceput sa blocheze calea ferata ce lega Transnistria de restul Basarabiei. In final, au fost arestati, apoi eliberati dupa scurt timp.

Din toamna anului 1991, politica separatiştilor se manifesta prin teroare. Membri ai trupelor speciale sovietice, OMON din Riga, sosesc la Tiraspol, cazandu-se la hotelul Kolhaznii. Misiunea lor era de a lichida pe românii incomozi, care se opuneau politicii separatiste.

Scenariul era acelaşi: sunau la uşa apartamentului, iar când locatarul privea prin vizor, era mitraliat prin uşă.

13 decembrie 1991 – Are loc un atac armat al gardiştilor separatişti  la podul de la Dubăsari, soldat cu pierderea vieţilor a patru poliţişti moldoveni şi moartea a 20 de gardişti, cazaci şi mercenari, veniti de aiurea.

Nenorocirea transnistreana a început in 2 august 1940


“Creata prin decizia Sovietului Suprem al URSS la 2 august 1940, republica Sovietica Socialista Moldoveneasca se compunea dintr-o parte a Basarabiei, preluata de la Romania la 28 iunie 1940 ca urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop, incheiat intre URSS si Germania, locuita majoritar de o populatie vorbitoare a limbii romane,” se spune in capitolul “Destramarea URSS, separarea Transnistriei si independenta Moldovei” al Hotararii CEDO cu privire la Grupul Ilaşcu.

In acelasi capitol se spune ca pe parcursul anului Armata a 14-a rusa dislocata pe teritoriul RSS Moldovenesti, se compunea din mii de soldati, unitati de infanterie, artilerie, blindate si aviatie (inclusiv avioane si elicoptere de lupta) si era avea mai multe depozite de munitii, dintre care unul dintre cele mai mari depozite de munitii din Europa, situat la Cobasna.

La 19 mai 1991, ministrul apararii URSS a ordonat comandantului Armatei a 14-a, generalul Netkaciov, mobilizarea militarilor in rezerva pentru completarea efectivelor trupelor Armatei a 14-a, dislocata in Transnistria si de a mentine aceste trupe si arsenalul militar in stare de lupta.

El ar fi justificat acest ordin in acest fel: “tinand cont de faptul ca Transnistria este un teritoriu rus si ca situatia s-a inrautatit, noi trebuie sa-l aparam prin toate mijloacele”.

La 18 septembrie 1991 presedintele rmn Igor Smirnov a decis sa plaseze unitatile fortelor armate sovietice dislocate in Transnisria sub jurisdictia rmn.

La 1 decembrie 1991 in raioanele de pe malul stang al Nistrului au fost organizate alegeri prezidentiale, declarate ilegale de catre autoritatile moldovenesti. Igor Smirnov a fost ales presedinte al rmn.

La sfarsitul anului 1991 si inceputul anului 1992 au izbucnit confruntari violente intre fortele separatiste transnistrene si fortele de ordine moldovenesti, care s-au soldat cu mai multe sute de morti.

In 1991-1992 mai multe unitaţi militare aparţinând URSS, ulterior Federatiei Ruse, au trecut cu armamentul şi muniţia din dotare de partea separatistilor transnistreni, iar numeroase echipamente militare ale Armatei a 14-a au intrat în posesia  separatiştilor.

Reclame

09/02/2010 - Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. trist.

    Apreciază

    Comentariu de raulmarta35 | 11/02/2014 | Răspunde

  2. armata romana nu i-a ajutat cu nimic, `pe fratii nostrii.

    Apreciază

    Comentariu de raulmarta35 | 11/02/2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: