CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O nouă descoperire care uimește întreaga lume: cea mai veche icoană a Sfântului Apostol Pavel, într-o catacombă a Romei


 

 

 

O Catacomba din Roma ne dezvaluie „cea mai veche” icoană a Sfântului Apostol Pavel   Arheologii Vaticanului, folosind tehnologia cu laser, au descoperit pe zidurile unei catacombe din Roma, ceea ce ei cred că este cea mai veche imagine (icoană) existentă, a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, datând din secolul IV.

Ziarul Vaticanului, Osservatore Romano în ediția din 28 iunie 2009 a anunțat descoperirea celei mai vechi icoane de până acum a Apostolului Pavel, publicând fotografii cu imaginea unei fresce ce reprezintă chipul unui bărbat cu barbă, prezentat pe un fond roşu, înconjurat de o aură de un galben strălucitor.  

Experţii Comisiei Pontificale pentru Arheologie Sacră au făcut descoperirea pe 19 iunie 2009 , în Catacomba Sfintei Tecla din Roma de pe Via Ostinese, la mică distanță de bazilica Apostolului, şi o descriu ca fiind „cea mai veche icoană din istoria cinstirii Sfântului Apostol” .

Descoperirea, care a necesitat îndepărtarea cu ajutorul laserelor a mai multor straturi de argilă şi calcar, a fost facută înainte cu o zi de sărbătoarea religioasă ţinută de catolicii Romei, care au organizat Festivităţi speciale dedicate Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

 

 

 

 

 

 

  

 

Cea mai veche imagine cu Sf. Pavel

 

Arheologii au scos la iveală o frumoasă decorațiune în frescă în centrul căreia a apărut imaginea Bunului Păstor. De jur-împrejur, în cele patru colțuri – figurile lui Pavel, cea mai bine conservată, a lui Petru și a altor doi apostoli, unul tânăr și altul cu trăsături accentuate (probabil Ioan și Iacob).

 

 

 

Pavel apare cu barbă închisă la culoare și ascuțită, nasul pronunțat, ochii mari și foarte expresivi, tâmple asociate cu o chelie pronunțată, fruntea străbătută de riduri profunde.

Toate aceste trăsături trimit la puținele informații care privesc aspectul fizic al Sfântului.

„Alte imagini ale Sfântului Pavel erau cunoscute din catacombele și din sarcofagele romane, dar portretul descoperit uimește prin expresia sugestivă și a lăsat fără suflare pe restauratori, care au întrerupt imediat munca lor, ca intimidați de acea privire foarte veche, de acea fizionomie care, ieșită din întunericul catacombei, emoționează și străfulgeră pe acela care o contemplă“, notează Fabrizio Bisconti, secretar al Comisiei Pontificale de Arheologie Sacră.

Un pasaj din cartea apocrifă „Faptele lui Pavel și Teclei“ îl definește pe apostol ca fiind „un om mic de statură, chel, robust, cu sprâncene mari și nas mare. Plin de har. Uneori avea înfățișarea unui om, alteori a unui înger“.
Mai interesant este că vechile reprezentări ale lui Pavel, pornind de la cea descoperită acum, are asemănări cu cele ale filosofului Plotin.

Care au fost motivele care au dus la reprezentarea Apostolului Pavel așa cum vedem în această frescă și apoi în altele succesive, cu înfățișarea unui filosof, cu privirea gânditoare, fruntea înaltă, început de chelie, barbă ascuțită?

Poate că răspunsul se află în înțelegerea epocii, când se punea problema convertirii ultimilor păgâni care se aflau în marile familii și în ambientele senatoriale romane.

Pavel, Apostolul Neamurilor, învățătorul, „vasul ales“, cu ochi mari care privesc departe, devine mai apropiat de ei și mai de înțeles.

Publicitate

25/01/2010 - Posted by | CREDINTA | , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: