CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Adevaratul inventator al telefonului nu a fost BELL ?


telefon7Telefonul, una dintre cele mai importante invenţii ale omenirii, a apărut în urmă cu peste 130 de ani, iscând un adevărat scadal, legat de brevetarea sa. Alexander Graham Bell este recunoscut drept inventatorul telefonului, deşi dispozitive similare au fost construite şi de italianul Antonio Meucci, în 1854, Johann Philipp Reis, în 1860, şi Daniel Drawbaugh, în 1867. De altfel, fanii acestora susţin ca Bell a furat ideea de la cei menţionaţi mai sus.

Însă controversa îi are în prim plan pe Bell şi Elisha Gray. Cei doi au lucrat la dispozitive în aceeaşi perioadă, iar unii specialişti cred ca Bell s-ar fi inspirat de la Gray. De altfel, cei doi şi-au depus cererea pentru brevetarea invenţiei în aceeaşi zi, adică 14 ianuarie 1876. Cu o singură diferenţă: cererea lui Bell a fost depusă puţin înainte de ora prânzului, cu două ore înainte de cererea lui Gray.

Bell a apelat la unul dintre avocaţii săi, nefiind prezent în persoană pentru a depune cererea. Astfel, a urmat un îndelung proces pentru brevetarea invenţiei, Bell având câştig de cauză, până la urmă, Biroul de brevete american spunând că, deşi Gray a construit primul telefon, el nu a continuat experimentele pentru a demonstra că invenţia poate fi utilă pentru oameni, ceea ce îl privează de drepturile asupra sa.

Bell a primit brevetul pe 7 martie, iar, pe 10 martie, a făcut primul telefon “public”, sunându-şi asistentul, Thomas A. Watson. De altfel, primele sale cuvinte la telefon, “Domnule Watson, vino aici, vreau să te văd”, au intrat în istorie.

Pe de altă parte, cine este, cu adevărat, inventatorul telefonului, este încă un mister. Pe 11 iunie 2002, Congresul american a dat un decret prin care se recunoaşte că, dacă Meucci şi-ar fi permis să plătească taxa de 10 dolari în 1874, el ar fi obţinut brevetul pentru inventarea telefonului, iar Bell nu ar mai fi putut face acest lucru. Totuşi, documentul este doar unul simbolic.

www.ziare.com

19/01/2010 - Posted by | DIVERSE, DIVERTSMENT | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: