CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

De ce este Rusia supărată pe Băsescu?


Traian Băsescu este «duşmanul secret al Federaţiei Ruse….» din cauza R. Moldova.
(Din interviul cu M. Guzman, director adjunct ITAR TASS, la Postul de radio «Ecoul Moscovei» (5 .01.2010)

Victor Chirilă, analist

Băsescu este omul care crede în viziunile sale. Iar aceste viziuni nu sunt totdeauna conforme clişeelor de politică rusească în regiune. Inclusiv în probleme de identitate şi istorie, deşi ruşii din Moldova, foarte mulţi dintre ei, nu-şi mai fac de mult probleme din indentitatea noastră românească. Rusia, însă, la nivelul unor oficiali sau purtători de cuvânt ai acestora nu vrea să renunţe la vechile stereotirupi şi speculaţii, bănuind că i-ar fi, astfel, afectate influenţele şi interesele politice în regiune. Şi atât timp cât Rusia va avea această percepţie a lucrurilor, ea va exagera în pericole româneşti vizavi de interesele sale în regiune.

Anatol Ţăranu, istoric

Pentru Rusia marea problemă este apartenenţa României la NATO. Băsescu  este unul dintre cei mai hotărâţi lideri din Europa Centrală şi de Sud-Est, care se pronunţă deschis în probleme pro-NATO şi pro-UE, inclusiv în cazul R. Moldova. Dar motivul principal este, totuşi, atitudinea lui Băsescu faţă de R. Moldova, pe care Rusia o consideră în continuare ca zonă a ei de influenţă. Faptul că Băsescu pledează, absolut fondat, ideea că moldovenii sunt parte a aceluiaşi spaţiu etno-cultural românesc creează reticenţe în mai multe cercuri din Rusia, dovadă că Moscova nu este încă pregătită să recepţioineze un astfel de mesaj.

Dumitru Diacov, pdm

În Rusia există o sumedenie de flăcăi care se dau cu părerea. Şi în România putem găsi pe cineva care să zică tot ce vrei despre acelaşi Guzman, Putin sau altcineva. E complicat să ţii cont de fiecare, pentru că ba apare «Eho Moskvî», ba un Belkovski, ba un Guzman, şi să-i comentezi pe fiecare… R. Moldova este un stat independent, România este şi ea un stat independent. Noi suntem între România şi Rusia şi vrem relaţii bune şi cu România, şi cu Rusia. Şi dacă am putea schimba aceste optici, ca să scoatem, nu să provocăm disensiuni de relaţie între noi, am face cel mai mare bine şi nouă, şi Rusiei, şi României.

Victor Stepaniuc, ex-pcrm

Declaraţii năstruşnice fac mai mulţi. Le fac şi oamenii politici, şi presa. Băsescu face declaraţii având argumentele sale, eu, de exemplu, consider că noi suntem parte a acelui popor şi stat vechi care a fost Moldova. Deşi, da, facem parte din aceeaşi mare cultură românească, dar avem specificul nostru. Faptul că se fac anumite declaraţii din partea Rusiei… Eu intuiesc aici marile interese ale marilor puteri. Asta-i geopolitică. Au interesele lor aici şi ruşii, le au şi americanii. De fapt, popoarele mici totdeauna au cedat în faţa intereselor marilor puteri şi eu cred că noi deja ne-am împăcat cu această situaţie.

Iurie Colesnic, scriitor

Băsescu, după felul său de a acţiona, seamănă foarte mult cu Alexandru Ioan Cuza. El nu numai că gândeşte, ci şi acţionează în stilul lui Cuza. Este primul preşedinte al României care se gândeşte la românii din afară şi îi vede uniţi. Ceea ce este mai puţin ştiut la noi e că în detronarea lui Cuza un rol foarte mare l-a jucat Rusia. Cuza, prin reformele sale, a schimbat faţa României, exact ceea ce face Băsescu. Asta ar fi explicaţia. De fapt, trebuie să te bucuri când eşti criticat de un adversar puternic şi trebuie să te temi de el când eşti lăudat.

Ziarul de Garda-Chisinau

Publicitate

18/01/2010 - Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA, POLITICA, PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: