CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

CELE MAI MARI 10 MUZEE ALE LUMII


Ce trebuie să vezi şi să cunoşti, măcar în ansamblu, ca să te poţi declara educat din punct de vedere al valorilor culturale ale lumii?

Recent, Discovery Travel şi-a propus să creeze o scară a valorilor culturale ale lumii, la care să ne raportăm atunci când vine vorba despre cultura popoarelor lumii.

Conform topului realizat de Discovery Travel, cele mai importante 10 locuri din lume, din punct de vedere cultural şi al tradiţiilor, sunt:

1. British Museum (Londra)

british-museum

Este considerat cel mai fascinant şi complex muzeu din lume pentru că aici se află întreaga cultură a lumii sub un singur acoperiş. De la Egiptul, Roma şi Grecia Antică până la costumele populare ale indienilor americani; de la obiecte preistorice şi arta veche asiatică până la obiectele tradiţionale ale aborigienilor de la antipozi, întreaga cultură a lumii s-a adunat la Londra.

O vizită în acest muzeu îţi oferă o proiecţie generoasă asupra culturii lumii în ansamblu şi este una dintre puţinele ocazii în care îţi poţi descoperi cultura propriei ţări văzută dintr-o altă perspectivă, în contextul mondial.

2. Muzeul Louvre (Paris)

muzeul-louvre

Găzduieşte tablouri celebre şi întreaga istorie a Franţei, cu un accent deosebit pe perioada de glorie absolută a acesteia, sec. XIV – XVIII. Interesant datorită obiectelor de artă valoroase pe care le expune, muzeul Louvre este interesant şi din punct de vedere arhitectonic, îmbinând stiluri arhitectonice franţuzeşti din secolele XII, XVI şi XVIII.

Muzeul reflectă gustul pentru frumos al nobililor francezi şi rafinamentul acestui popor.

3. Natural History Museum (Londra)

muzeul-de-istorie-naturala-londra

Cu cele 70 milioane de exponate, găzduieşte toate formele de viaţă cunoscute şi studiate de omenire timp de 250 de ani.

Muzeul expune ştiinţa şi cunoştinţele omenirii despre toate creaturile vii cunoscute de pe planetă. Muzeul londonez este lider mondial în categoria muzeelor de ştiinţe ale naturii.

4. Galeriile Uffizi (Firenze)

galeriile-uffizi-firenze

Este muzeul care deţine cele mai multe dintre operele lui Boticelli. Colecţia este restrânsă, dar extrem de valoroasă.

Muzeul are foarte multe opere de artă din perioada Renaşterii, iar colecţia a fost construită pornind de la colecţia celebrei familii de Medici.

Este un muzeu cu specific naţional, colecţia de artă fiind exclusiv italiană.

5. Capela Sixtină (Vatican)

capela-sixtina

Despre Vatican se spune că este el însuşi o operă de artă, iar Capela Sixtină este diamantul acestei operă de artă.

6. Ermitaj (Sankt Petersburg)

ermitaj-sankt-petersburg

Un muzeu impresionant, croit după dimensiunea şi cultura poporului rus. Cele două milioane de exponate sunt răspândite într-un palat cu cinci corpuri. Este cel mai mare muzeu de artă din lume.

Dacă te opreşti un singur minut în faţa fiecărui exponat din muzeu ai nevoie de trei săptămâni ca să parcurgi toate încăperile.

7. National Palace Museum (Taipei, Taiwan)

national-palace-museum-taipei

Este muzeul etalon al Asiei. Un muzeu exotic şi inedit, impresionează prin exponatele care reflectă 5000 de ani de istorie a Chinei, colecţiile imperiale, tradiţiile şi marile invenţii şi inovaţii ale Asiei sunt găzduite ina cest muzeu.

La fel de bine reprezentată este şi cultura Japoniei, Thailandei şi Indiei. Este expusă artă şi cultura tibetană, pakistaneză şi coreeană.

8. Muzeul Naţional Arheologic (Atena)

muzeul-national-de-arheologie-atena

Este locul în care Grecia Antică iese din cartea de istorie şi devine palpabilă. Exponatele cel mai vechi datează din secolul V i.e.n.

9. Metropolitan Art Museum (New York)

metropolitan-art-museum-new-york

Este un muzeu reprezentativ pentru artă şi cultura modernă a lumii, cu o amprentă puternică de cultură a Americii. O combinaţie de clasic şi modern, muzeul American poartă amprenta multiculturalităţii – obiecte de artă islamică, africană, europeană şi americană, arme şi armuri medievale şi operă de artă moderne suprarealiste, fotografii, costume populare şi sculpturi, convieţuiesc paşnic şi se completează reciproc. Printre exponate se afla şi câteva sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi.

10. Muzeul de Istorie a Artei (Viena)

muzeul-de-istorie-a-artei-viena

Habsburgii erau colecţionari de artă pasionaţi. Muzeul vienez este un loc încântător în care sunt expuse monede, tablouri, porţelanuri, mobilier şi costume, bijuterii şi sculpturi.

Este locul care îţi dă o viziune de ansamblu asupra Imperiului Austo-Ungar, unul dintre cele mai mari şi mai puternice imperii ale Europei, care a influenţat decisiv cultura şi tradiile zonei centrale şi est europene.

Sursa: http://www.mondonews.ro

 

Publicitate

17/01/2010 - Posted by | DIVERSE, DIVERTSMENT, FORUM | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: