CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi,romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 23 APRILIE. VIDEO


23 aprilie, istoricul zilei

215 iIHR.: La Roma este construit pe Dealul Capitoliului   un templu dedicat zeitei Venus, pentru a comemora înfrângerea romanilor de catre Hannibal, la Lacul Trasimene.

 

 

 

Hannibal

Bătălia de la Lacul Trasimene (21 iunie 217 î.Hr. ), a fost o bătălie importantă în timpul celui de-al doilea razboi punic. Armata cartagineza condusa de Hannibal i-a  învins pe romanii aflati sub comanda consululului Gaius Flamminius . Bătălia este considerata una dintre cele mai mari și mai de succes ambuscade  din istoria militară.

 

 

 

1348: Regele Eduard al III-lea  al Angliei fondează Ordinul Jaretierei, cel  important ordin cavaleresc britanic.

Se spune că, la un bal, la Calais , Catherine Montagu, contesă de Salisbury, amanta  regelui Eduard al III-lea  , a lăsat să-i cadă jartiera, în timp ce dansa. Regele a ridicat jartiera. Tăind elanul celor care făceau glume la adresa gestului său, regele a spus:

Messieurs, honni soit qui mal y pense! Ceux qui rient maintenant seront un jour très honorés d’en porter une semblable, car ce ruban sera mis en tel honneur que les moqueurs, eux-mêmes le rechercheront avec empressement”, adica in limba romana:  „Domnilor, nerușinat să fie [considerat] cel ce se gândește la răuCei care râd acum se vor simți, într-o zi, foarte onorați să poarte o panglică asemănătoare, întrucât această panglică va fi așezată într-o asemenea onoare încât zeflemiștii înșiși o vor căuta curtenitor”.

Ordinul Jartierei a fost instituit pe la anul  1348 , iar  după alte surse, în 1340 sau 1344.

 

 

Se acordă de către rege / regină persoanei care a adus servicii deosebite statului britanic sau regelui / reginei si este alcatuit  dintr-o broșă, reprezentând o jartieră, care amintește de „jartiera contesei de Salisbury”.Circular, pe marginea broșei (pe jartieră), se află gravată, cu litere de aur, deviza  Ordinului JartiereiHONI • SOIT • QUI • MAL • Y • PENSE. În centru, pe un scut alb, este reprezentată o cruce roșie.

In principiu, nu este acordat decât suveranilor, şefilor de state şi membrilor familiei regale, numărul beneficiarilor fiind limitat la numai 25.

 

 

 

1399: Alexandru cel Bun se proclamă domn al Ţării Moldovei, dar va domni efectiv din 29 iunie 1400.

 

 

 

Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, fragment frescă de la mănăstirea Suceviţa

Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, fragment frescă de la mănăstirea Suceviţa

 Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I Musatinul , reuşeşte să ia domnia Ţării Moldovei susţinut militar de Mircea cel Bătrîn (domn al Munteniei), care îşi dorea un aliat în scaunul de la Suceava.

Predecesorul său, la domnia Moldovei, Iuga, este luat ostatic în Muntenia de Mircea cel Bătrîn, unde probabil şi va muri ulterior fără a reveni în Moldova.

Alexandru-Voievod a fost un domn paşnic, de unde şi porecla de “cel Bun“, un bun gospodar, continuînd politica de extindere dusă şi de Roman I Voievod. Moldova lui Alexandru cel Bun se întindea pînă la Marea Neagră, icluzînd şi Cetatea Albă la Nistru, mare cetăţuie, veche de pe vremea bizantinilor, deţinută apoi de negustorii genovezi care acceptă suzeranitatea Moldovei.

Potrivit celor scrise de Grigore Ureche  Alexandru cel Bun a întreprins o importantă operă de organizare politică, administrativă şi ecleziastică a Moldovei. A încurajat comerţul, confirmînd negustorilor polonezi un larg privilegiu în 1408, act în care este atestat pentru prima oară şi oraşul Iaşi.

Pe timpul lui Alexandru cel Bun Voievod, este înregistrată Mitropolia Moldovei, care va fi recunoscută de Patriarhia de la Constantinopol în 1401.

 

 

1564 : S-a născut dramaturgul şi poetul William Shakespeare, autor al pieselor de teatru “Furtuna”, “Visul unei nopţi de vară”, “A douăsprezecea noapte”, “Richard al III-lea”, “Henric al VIII-lea”, “Romeo şi Julieta”, “Hamlet” şi “Othello; (m.23 aprilie 1616)

 

 

 

 

 

1597: Piesa lui William Shakespeare,    „Văduvele vesele din Windsor“,este jucată pentru prima dată, în prezența reginei Elisabeta a I-a  a Angliei.

 

 

 1605: A murit tarul  Rusiei  Boris Godunov ; (n. c.1550 ).

 

 

 

1616: A murit marele dramaturg englez William Shakespeare; ( n .23 aprilie 1564).

 

 

 

1661: Regele Charles al II-lea al Angliei, Scotiei si Irlandei este  este încoronat la la Westminster Abbey.

 

 

1858: S-a născut fizicianul Max Planck, întemeietorul Institutului de Fizică Teoretică, laureat al Premiului Nobel în 1918. Planck a pus bazele mecanicii cuantice; (m. 4 oct. 1947).

 

 

 

1874: S-a nascut  compozitorul, dirijorul  și profesorul Alfonso Castaldi  (d.1942 )

 

 

 

 

 1887:  Sfințirea Catredalei mitropolitane de la Iasi.

 

 

 

 

1891:  S-a născut compozitorul rus Serghei Prokofiev, (s.v. 11 aprilie), creatorul  baletului “Romeo şi Julieta”; (m. 5 martie 1953).

 

 

 

1894: S-a născut scriitorul roman  Gib Mihăescu: “Braţul Andromedei”, “Vedenia”, “Zilele şi nopţile unui student întârziat”; (d. 19 octombrie 1935).

1910: Are loc Congresul de constituire a Partidului Naționalist-Democrat, în frunte cu Nicolae Iorga si A.C.Cuza.

 

 

1899:  S-a născut romancierul american de origine rusă Vladimir Nabokov: “Lolita”, “Râsete în întuneric”, “Foc palid”; (d. 1977).

 

 

1902:  S-a născut scriitorul Halldór Laxness, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1955; este autorul volumelor “Lumina lumii”, “Clopotul din Islanda” şi “Pârjol în Copenhaga”; (m. 8 feb. 1998).

 

 

1929: Se constituie Compania Franco-Română de Navigaţie Aeriană cu sediul la Paris, Franţa.

La 23 aprilie 1929 se constituie Compania Franco-Română de Navigaţie Aeriană cu sediul la Paris, Franţa şi primeşte pentru o perioadă de 20 ani concesiunea transportului aerian, mărfuri, călători, colete poştale pe rutele Bucureşti-Belgrad-Budapesta-Viena-Praga-Strasbourg-Paris şi Bucureşti-Istanbul. În 1933 fuzionează cu alte patru companii franceze sub denumirea de Air France, a cărei activitate se desfăşoară cu unele întreruperi pînă în 1962.

 

 

1962: In Romania se incheie  cooperativizarea  agriculturii, proces început în martie 1949  și care, teoretic, trebuia să se realizeze pe baza liberului consimțământ al țăranilor, dar care s–a caracterizat prin abuzuri și violențe.

 

 

1967:  A fost lansată nava cosmică  sovietică „Soiuz–1“, pilotată de Vladimir Komarov.

 

 

 

1999 : Autoritățile române trimit FMI-ului o evaluare privind daunele provocate României de războiul din Iugoslavia, care se ridicau  la aproximativ 730 milioane de dolari.

 

 

 

2000 : Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din “Faust” de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.

 

 

 

 2001:  Intel  introduce procesorul Pentium 4.

 

 

 

2003: La Beijing se închid toate școlile pentru două săptămâni din cauza virusului SARS.

 

 

2007: A decedat fostul preşedinte rus, Boris Elţîn;( n.1 februarie 1931).

 

 

 

 

2007 : A murit scriitorul şi jurnalistul american David Halberstam, celebru pentru cronicile sale consacrate războiului din Vietnam, laureat al premiului Pulitzer; (n. aprilie 1934).

 

 

2008:  Naţionala de handbal feminin a Norvegiei a câştigat, pentru prima dată în istoria sa, finala Jocurilor Olimpice, în faţa campioanei mondiale Rusia, de care a dispus cu scorul de 34-27 (18-13).

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Gheorghe

 Sfantul Mucenic Gheorghe

Sfantul Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia, intr-o familie crestina, si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian. Inca de tanar ramane fara tatal sau, care a murit marturisind credinta crestina. Impreuna cu mama sa, se muta in Palestina. Urmeaza cariera militara, ajungand comandant in armata imparatului Diocletian. In anul 303, cand imparatul a inceput persecutiile impotriva crestinilor, Sfantul Gheorghe a marturisit chiar inaintea lui Diocletian credinta in Hristos.

Dupa ce a fost supus la numeroase chinuri, a fost condamnat la moarte prin decapitare in anul 303, in ziua de 23 aprilie. Tot acum, au primit moarte muceniceasca Glicherie, Valeriu, Donat, Terin si Alexandra, sotia imparatului Diocletian, care trecusera la credinta crestina, dupa ce, pentru rugaciunile Sfantului Gheorghe, Dumnezeu a inviat un mort. Si dupa moarte, sfantul s-a aratat facator de minuni fiind grabnic ajutator celor ce il cheama in rugaciuni.

Evlavia crestinilor pentru Sfantul Mucenic Gheorghe se vede si astazi in numarul mare de biserici si manastiri care ii sunt inchinate, precum si prin numarul insemnat de oameni care ii poarta numele.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Valerie;

- Sfintilor Mucenici, Anatolie si Protoleon;

- Sfantului Mucenic Atanasie;

- Sfantilor Mucenici Glicherie,  Donat si Terinos;

- Sfantul Noul Mucenic Gheorghe;

- Sfantului Noului Mucenic Lazar Bulgarul;

Maine, 24 aprilie, facem pomenirea Sfintilor Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures.

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008.

  2. Crestin Ortodox;

  3. Istoria md;

  4. Mediafax.ro;

  5. Wikipedia.ro

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=TpVhALM2RLs

About these ads

23/04/2013 - Publicat de | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 308 other followers

%d bloggers like this: