CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi,romanii

RETETE VECHI DE RACORITOARE: BRAGA


Fișier:Turkish bragagiu, 1880.jpg
Foto:Bragagiu in Bucuresti,sfarsitul sec.19

Asaltul bauturilor racoritoare chimizate,acidulate si chiar daunatoare sanatatii,ma face sa ma gandesc la ce   bauturi racoritoare erau in vremea cand romanii nu auzisera de marcile de sucuri care umplu rafturile magazinelor  de astazi.

Cati dintre noi au auzit de …braga si cati stiu ca este un adevarat izvor de sanatate prin vitaminele si mineralele pe care le contine.?Cati dintre noi au baut braga?Dar cvas ?

Hai sa incercam sa preparam braga in casa si pe urma sa o comparam cu racoritoarele noastre cele de toate zilele.

Fara “E’-uri,fara coloranti,fara aditivi de gust…

Ingrediente: 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantităţi egale, 2 kg mălai.

Preparare: Cerealele se pun într-un vas cu puţină apă. Vasul se acoperă cu un şervet şi se ţine la loc călduţ spre a grăbi încolţirea. Se scurge bine apa, iar seminţele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate.

 După uscare, se macină prin maşina de tocat carne, maşina de nuci sau râşniţa de cafea.

Ceea ce se obţine este malţul. Malţul se amestecă bine cu mălaiul şi se pune într-o oală cu apă care fierbe (nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în aşa fel încât să se obţină o pastă consistentă), amestecând continuu, pentru o bună uniformizare.

Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc iute, până se rumenesc, apoi se scot şi se lasă să se răcească.

Se rup bucăţele mici şi se aşează într-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă.

Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata.

Aceleaşi turte se mai pot folosi o dată, punându-se însă apă mai puţină (cca 4-4,5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului să se pună crenguţe, ca să nu se înfunde ieşirea.

În Moldova, braga se prepară din 2 kg tărâţe de grâu, care se amestecă cu 1 kg mălai, până se obţine un aluat. Toate acestea se amestecă pe lopata de la cuptor şi apoi se pune la foc.

După ce se coace, se scoate din cuptor şi se pune la dospit într-un butoi de lemn. Se frământă, se adaugă apă, drojdie şi se lasă apoi timp de 4-5 zile.

După ce se scoate din butoi, se strecoară (să nu aibă crupe) şi se pune într-o cană de lut sau de sticlă, în care se adaugă zahăr.

Datorită simplităţii preparării, în limba română a intrat expresia “ieftin ca braga”

Braga este o băutură care conţine vitamina A şi patru tipuri de vitamina B , precum vitaminele C şi E.

În timpul fermentaţiei, in braga se produce acid lactic ,un tip de acid  rar intalnit în produsele alimentare  care ajută digestia şi este  de asemenea, recomandat pentru proprietatea sa de stimulent al secretiei de lapte la femei dupa nastere si ca sursa  de valoare de  vitamine si saruri minerale in alimentatia sportivilor.

About these ads

08/07/2010 - Posted by | DIVERTSMENT | , , , , , ,

27 comentarii »

  1. CE INSEAMNA UN KILOGRAM DE CEREALE … IN CANTITATI EGALE? EGALE CU CE?

    Comentariu prin Flavius Flav | 13/09/2010 | Răspunde

    • Inseamna sa puneti cereale(grâu, orz, secară etc}in cantitati egale,pana completati in total un kilogram .Daca le folositi pe acestea trei,puneti 1/3 din fiecare,in putina apa la incoltit…

      Comentariu prin cersipamantromanesc | 13/09/2010 | Răspunde

  2. Ai găsit reţeta pe wikipedia, foarte bine – eu sunt mare amator de bragă (când trec prin Constanţa sau Galaţi) şi cum sunt apropiat de Est şi merg şi în R.M. – iubesc cvasul (am venit de 27 de la Chişinău şi mi-am luat un bax de cvas).

    În cazul brăgii moldoveneşti, cu câţi litri de apă se prepară? În caz de ai încercat şi tu…

    Comentariu prin GenocideNow! | 30/03/2011 | Răspunde

    • imi poate spune cineva despre cvas ( in afara de ce am gasit in Formula As ) , modul de preparare …etc

      Comentariu prin Bogdan | 26/09/2012 | Răspunde

      • Timp de preparare:
        45 minute (complexitate redusa)

        Ingrediente:
        12 litri apa
        1 kg piine de secara
        25 g drojdie de bere
        ½ kg zahar
        12 boabe de stafide
        12 boabe de orez
        coaja taiata de la ½ lamii

        Mod de preparare:
        Se taie piinea felii subtiri si se pune sa se usuce in cuptor. Se fierbe apa in clocot, se adauga zaharul si se toarna peste piinea uscata asezata pe fundul unui borcan de 15 litri. Se adauga coaja de lamiie, se acopera cu un servet si se lasa sa stea 4-5 ore. Se strecoara apoi printr-o sita deasa, intr-un vas incapator, se adauga drojdia muiata in putina apa, se amesteca, se acopera cu un servet si se lasa sa mai stea 4-5 ore, pina cind cvasul incepe sa faca spuma.

        Se strecoara pentru a doua oara si se toarna in sticle, astfel incit pina la gitul sticlei sa ramina un spatiu gol de doua degete. In fiecare sticla se introduce o boaba de stafida si un bob de orez si se astupa cu un dop fiert, care se leaga in cruce cu o sfoara.
        Se procedeaza astfel pina se umplu toate sticlele. Se asaza sticlele culcate in pivnita la loc rece. Peste 2-3 zile cvasul este gata.
        Inainte de a destupa, nu se agita sticla.

        Comentariu prin cersipamantromanesc | 26/09/2012

  3. voi incerca sa fac reteta acasa si chiar sa o folosesc.multumesc-anton-

    Comentariu prin VASILIU ANTON | 23/04/2011 | Răspunde

  4. [...] Sursa: RETETE VECHI DE RACORITOARE: BRAGA [...]

    Pingback prin Bragă | In the mood for food | 24/06/2011 | Răspunde

  5. Salut,

    Suntem producatori de braga. Participam activ la targurile de produse traditionale.
    Afla care sunt locatiile unde poti gasi braga in Bucuresti pe http://www.bragabuna.ro.

    Comentariu prin Dan | 11/08/2011 | Răspunde

  6. ma bucur ca am gasit reteta de braga,multumesc ,ai fost inspirat

    Comentariu prin state maria | 05/05/2012 | Răspunde

  7. Eu am probat reteta cu cele 4 cereale, am respectat cantitatile si a iesit o braga super ca pe timpuri.
    N.B. dupa ce am pus la fermentat am adaugat o jumatate de lingura de cafea macinata, indulcirea am facuto si cu o lingura de miere. Probati asa cum scrie si nu o sa fiti dezamagiti. rabdarea este cheia succesului.

    Comentariu prin Silviu | 20/05/2012 | Răspunde

  8. Braga nu se indulceste cu zxahar ?

    Comentariu prin george | 24/05/2012 | Răspunde

    • Binenteles ca se indulceste cu zahar , eu am preferat sa adaug si miere pentru ca da un gust mai special. 1 lingura de miere la 1 litru de braga, restul zahar .

      Comentariu prin Silviu | 25/05/2012 | Răspunde

  9. Buna ziua, am incercat sa fac braga am fost atat de fericita cand am gasit reteta pentru ca am vrut sa fac in casa, insa nu mi-a iesit, cred ca braga sa acrit are un miros intepator iar turtele mi s-au facut mucilagiu dupa fermentatie, unde am gresit? Imi poate da cineva care a mai incercat aceasta reteta (cea cu 1 kg cereale si 2 kg malai) mai multe detalii, cat se lasa la incoltit cerealele, apoi peste malt pun apa fiarta sau le adaug eu intr-o oala care fierbe cu apa pe foc si amestec etc…Nu stiu unde am gresit….Imi doresc foarte mult sa fac braga, e bautura copilariei mele. Multumesc

    Comentariu prin Alexandra | 24/06/2012 | Răspunde

  10. B U N A ,
    E tare mult de atunci, de can am baut braga. .Aproximativ 55 ani. Voi incerca. Daca – mi reuseste, am sa va anunt

    Comentariu prin szikszay zolltan | 25/06/2012 | Răspunde

  11. Buna ziua la toti si multa sanatate! As dori sa-mi spuna cine stie si daca a auzit de COVARSA ..Si daca stie cineva cum se prepara…Eu stiu ca este o limonda dar nu cunosc reteta. PS reteta se stie prin partea Moldovei.

    Comentariu prin Oprea Dan | 18/07/2012 | Răspunde

  12. nu asta e reteta de braga, ca sa dau un exemplu: zahar nu se pune?

    Comentariu prin geo | 26/07/2012 | Răspunde

  13. Eu am o singura nelamurire: cum produceau turcii braga din malai stiut fiind faptul ca porumbul a ajuns in zona Euro-Asia mult mai tarziu. Concluzia logica este ca reteta originala de braga nu o mai detine nimeni, acesta fiind oricum fara produse derivate din porumb.

    Comentariu prin Musat Cornel | 25/11/2012 | Răspunde

    • Malai se facea si din mei.Reteta pe baza de malai de porumb a aparut mai tarziu…

      Comentariu prin cersipamantromanesc | 25/11/2012 | Răspunde

  14. Buna ziua,
    Poate sa-mi spuna cineva in ce carti gasesc procesul tehnologic de preparare a bauturii braga ?
    Fiul meu are de facut lucrare de licenta cu tema “Braga” si nu gasesc nimic.

    Comentariu prin Barabas Adriana | 18/01/2013 | Răspunde

  15. Lacrimi fierbinti pentru Miron Costin

    Comentariu prin Amora | 19/02/2013 | Răspunde

  16. Buna ziua,am incercat si eu sa fac braga dupa reteta cu 1 kg cereale si 2 kg de malai,dar dupa ce am facut turtele si am adaugat apa fierbinte peste ele,am constatat ca turtele au supt toata apa lichid nemairamanand de loc,Am gresit eu undeva ?Poate cineva sa ma ajute ?Chiar astazi am facut-o.!

    Comentariu prin donose dorel | 12/05/2013 | Răspunde

    • Vedeti ce a scris inaintea dv. Silviu.El a reusit sa faca o braga ca pe vremuri…

      Comentariu prin cersipamantromanesc | 13/05/2013 | Răspunde

  17. Am incercat si eu reteta cu 4 cereale. Am facut eu malt-ul si m-am lovit de 2 probleme: proportiile apa/cereale sunt gresite (cum a zis si Dorel) si folosind mai multa apa a iesit intr-un final insa putzea ingrozitor (desi era ok ca gust). Banuiesc ca am gresit cu incoltirea (incepusera sa faca mucegai).

    Am gasit apoi in comert (deci facut cum se face, nu cum l-am facut eu) malt de grau/orz/secara, gata sfaramat, nu si malt de porumb. Am facut doar cu cele 3 malt-uri si malai de porumb in proportie de 1:1 (cereale:malai – deci respectand reteta) si apa 3:1 (apa:turte – deci modificand reteta). Dupa fix 24h (vara pe caldura) este complet fermentata. Am lasat-o de proba inca 12h (deci 36h) si s-a acrit destul de tare (nu stiu de ce in reteta scrie 2-3 zile – ar iesi bors). Am indulcit-o si cu zahar si cu miere (pe rand), insa prefer varianta cu zahar pentru ca mierea schimba radical gustul. Braga este ok ca gust insa nu se compara cu cea din Slatina (de la Atletul Albanez) pe care o folosesc ca etalon (e grozava).

    Am mai incercat si reteta cu mei, fiert juma’ de zi insa nu a fermentat nici dupa 1 saptamana (n-avea absolut nici un gust).

    Ca ustensile folosesc un tuci de fonta pentru fierberea compozitiei, hartie de copt in tava emailata pentru cuptor si o oala de inox pentru fermentare (nu am butoi de lemn).

    Imi doresc evident sa mai aflu “secrete” despre cum sa perfectionez reteta si orice sfat e binevenit :)

    Comentariu prin Daniel | 26/06/2013 | Răspunde

  18. Nu am avut ocazia sa gust braga pana acum, dar o voi incerca cu siguranta. Multumesc pentru reteta!

    Comentariu prin Daniel | 10/10/2013 | Răspunde

  19. Prostie crasa. Unii par a o sesiza ,Braga se facea din malai de mei nicidecum din porumb si alte bazaconii.

    Comentariu prin geageac | 25/05/2014 | Răspunde

    • Singurul producator de braga turceasca (boza) au publicat reteta la ei pe site:

      http://www.vefa.com.tr/index.php?dil=en&sayfa=sss2

      Fermentul e intr-adevar obtinut din mei, dar se folosesc o serie de alte igrediente (intra pe link).
      Daca tot faci afirmatii aparent informate, te rugam sa le luminezi si pe noi, daca intr-adevar stii mai bine.
      Merci!

      Comentariu prin dalexandrescu | 26/05/2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 349 other followers

%d bloggers like this: